Vectorworks users receive ASLA 2010 Professional Awards

2010/06/28

The American Society of Landscape Architects has announced the winners of this year’s 2010 Professional Awards. Out of 618 entries from 20 countries around the world, 49 were chosen for recognition. The awards ceremony will take place September 13 during the ASLA Annual Meeting and EXPO in Washington, D.C.

The Raymond & Susan Brochstein Pavilion at Rice University, with landscape design by The Office of James Burnett.

The Raymond & Susan Brochstein Pavilion at Rice University, with landscape design by The Office of James Burnett.

The Office of James Burnett will receive an Honor Award in the General Design category for The Brochstein Pavilion at Rice University in Houston, Texas. The team was challenged to create a space that would transform the university’s Central Quadrangle as the “intellectual crossroads of the campus,” while responding to the constraints of the space due to existing buildings and trees.

To complement the 6,000-square-foot glass, steel, and aluminum pavilion, the firm incorporated a sandblasted concrete plaza and plantings to define walkways and seating areas. In a statement about the project, the 2010 Professional Awards jury said, “It’s absolutely superb: beautiful, simple, and integrated. Riding the water level to that table is contemporary and modern. The design provides shade and permeable surfaces too. This is intelligent design and rare in campus design.

Blasen Landscape Architecture, an Honor Award recipient in the Residential Design category, will be recognized for their work on an urban play garden in San Francisco, California.

The urban play garden designed by Blasen Landscape Architecture. Photo courtesy of Marion Brenner.

The urban play garden designed by Blasen Landscape Architecture. Photo courtesy of Marion Brenner.

Challenged with a small, irregularly shaped space bordered by a city-owned retaining wall, the firm used snap-tie concrete walls and Italian granite to create four terraced zones. Carefully chosen plantings and the availability of natural materials, such as sand and water, encourage the children’s interaction with nature. And, by incorporating recycled materials and a bioretention drain, the firm satisfied the need for environmental sustainability.  The resulting garden is a creative and functional children’s play space described by the awards jury as a “wonderful use of space, materials, views. A playful and contemporary look.

Congratulations to both Blasen Landscape Architecture and The Office of James Burnett! We look forward to more innovative projects from you in the future.

Previous post:

Next post: